Wold & Waard wandelt
in het Westerkwartier

Etappe 8: Vanaf het Leekstermeer via Roderwolde naar Leek (20 km)

Het is november en het einde van mijn wandeling door het Westerkwartier is in zicht. In maart liep ik de 1e etappe van mijn pad een stuk door de provincie Friesland. Vandaag pak ik een hoekje Drenthe mee. Omdat het, zoals de wandelbeschrijving aangeeft, “te mooi is om te laten schieten”. Mijn dagtocht begint aan het Leekstermeer en loopt via De Onlanden naar Roderwolde en vandaar terug naar Leek. Het afwisselende landschap van het Westerkwartier wordt in deze wandeling weer eens prachtig zichtbaar.


Mijn gasten

Mijn gasten van vandaag zijn Chris Vugteveen en Sabine van Dalen. Chris werkt als projectmanager bij Plegt-Vos Noord en zorgt al jaren voor de bouw van nieuwe woningen. Chris is een Drent, woont met vrouw en kleine dochter in Friesland en doet projecten in heel Noord-Nederland. Hij vertelt me over zijn rol als jonge vader, over zijn reizen en natuurlijk over zijn werk. Als jonge dertiger heeft hij al behoorlijk wat gezien en bereikt. Ons gesprek is prettig. Chris is rustig, geïnteresseerd en heeft het nodige te vertellen. En hij heeft een goed gevoel voor richting. Zodat we midden in De Onlanden de juiste afslag kiezen.

Sabine woont sinds twee jaar met haar beide kinderen in een woning van Wold & Waard in Leek. De afgelopen periode in haar leven was niet makkelijk. Maar ze slaat zich er dapper doorheen en werkt hard aan een fijne toekomst voor zichzelf en haar gezin.

Ik vind het bijzonder dat mijn beide gasten zichzelf voor deze wandeling hebben gemeld. Chris sprak ik alleen een enkele keer bij de oplevering van nieuwe woningen en Sabine kende ik helemaal niet. Maar opnieuw blijkt de spanning die ik altijd voel niet nodig. Met beide gasten is er meer dan genoeg gespreksstof voor een wandeling van 2 uur.


Belevenissen

Het heeft de hele week geregend, maar op deze vrijdag zijn de weergoden ons gunstig gezind. Van achter een kop koffie kijken Chris en ik uit over een zonbeschenen Leekstermeer. Onze wandeling voert ons door De Onlanden. Dit is al een oude naam en betekende, zo vertelt het wandelboekje, een te nat gebied waar je als boer weinig mee kon. Het is nu een combinatie van natuurgebied en waterberging. En de vele vogels die we zien kunnen dat overduidelijk waarderen. In Roderwolde valt Chris’ oog op de molen Woldzigt, met aan beide kanten een uitbouw. We vragen ons af of zoiets ook in een eigentijdse vorm te maken is. Huurwoningen met in het midden een molen die voor de energie zorgt. Als dit idee ooit haalbaar is, spreken we af dat we het samen in het Westerkwartier zullen realiseren.  

In het centrum van Roderwolde neem ik afscheid van Chris en ontmoet ik Sabine. Met haar erbij kan ik onmogelijk verdwalen, want geboren en getogen in Nietap kent zij de omgeving goed. Aan deze kant van het Leekstermeer is het gebied veel bosrijker en Sabine gidst me langs het Nietapster bos. We praten over de afgelopen jaren en over hoe het is om in een woning van Wold & Waard te wonen. Sabine vertelt dat ze blij is met haar huis. Maar wel veel zelf heeft moeten ontdekken. Bijvoorbeeld wat je als huurder van je verhuurder mag vragen en waar je zelf voor moet zorgen. Ze had daar van te voren graag meer over gehoord. Sabine vertelt me verder dat ze contact heeft gezocht met het Huurdersplatform Westerkwartier. Ze denkt erover om vanuit haar ervaringen en ideeën bij te dragen aan de belangenbehartiging van de huurders van Wold & Waard. En dat is natuurlijk prachtig.


De laatste vraag

Als afsluiting van de wandeling stel ik mijn gasten de vaste vraag: wat wil je me meegeven voor Wold & Waard? Chris roept Wold & Waard in de eerste plaats op om nieuwe manieren van bouwen te blijven uitproberen. Hij herinnert zich de ontwikkeling van de eerste Nul-Op-de-Meterwoningen, waarbij hij en collega’s van Wold & Waard soms tegen problemen aanliepen. En dan samen ook weer oplossingen vonden. In de tweede plaats vindt hij de sfeer bij Wold & Waard erg prettig. Of dat nu de ontvangst bij de balie is of de samenwerking met collega’s bij de nieuwbouw. Wat hem betreft houden we dit zeker vast.

Sabine komt met een origineel idee waar ik nog nooit eerder over heb nagedacht. Het gaat om een laagdrempelig aanspreekpunt in de wijk – en dat zou prima een ervaren huurder kunnen zijn – aan wie nieuwe huurders hun vragen kunnen stellen. Dit is zeker iets om bij het Huurdersplatform aan te kaarten.


Terug in Leek realiseer ik me dat ik de 20 kilometer van deze etappe zonder pauze heb gelopen. Ja, ik voel mijn benen, maar echt moe ben ik niet. Het is duidelijk dat mijn regelmatige wandeltraining zijn vruchten begint af te werpen. Ik begin te begrijpen hoe wandelaars zich voorbereiden op de Vierdaagse van Nijmegen. Maar dat ga ik niet doen. Ik wandel liever met z’n tweeën.

Wilt u reageren op dit blog?

Dat kan in het gastenboek