Wold & Waard wandelt
in het Westerkwartier

Etappe 2: van Rottevalle naar Opende (17 km)

Op een frisse vrijdag eind april loop ik mijn 2e etappe van het  Westerkwartierpluspad van Rottevalle naar Opende. Deze etappe voert van het aardige Friese dorp terug het coulisselandschap van de provincie Groningen in. Kenmerkend voor dit gebied zijn de houtsingels en de prachtige oude bomen. Toch kun je zien dat het hout het - door ziekte en kap - zwaar heeft. Het landschap wordt leger. Dat laat onverlet dat het hier prachtig wonen is, aan soms nog onverharde paden. 

Mijn gasten
Bij mijn wandeling word ik vergezeld door 2 gasten, beide inwoner van Opende. Het eerste deel van de route loop ik met Daniel Depenbrock, adviseur en directielid bij KAW uit Groningen én opsteller van de nieuwe Woonvisie van de gemeente Westerkwartier. Het 2e deel van de wandeling is met een oude bekende, Jannie Reinders. Jannie was 8 jaar commissaris van Wold & Waard en nu nog lid van onze klachtencommissie. Maar op deze plek het meest vermeldenswaard is dat zij de geestelijk moeder van het Westerkwartierpluspad is.

De omgeving
Met zijn achtergrond als economisch geograaf weet Daniel het nodige te vertellen. Hij wijst me op zaken waar ik anders minder op zou letten. We praten over de uitstraling van huizen, de kracht van dorpen en de ontwikkelingsmogelijkheden van een gebied, waarbij Daniel steeds de potentie benadrukt.
Het is grappig dat Daniel niet alleen van de rustige veldwegen, maar juist ook van het drukke stuk langs de weg naar Surhuisterveen geniet. Hij houdt ook van verkeer én bebouwing, laat hij me weten. In Surhuisterveen ben ik verrast door de vele bedrijven en winkels, die dit dorp telt. Geweldige voorzieningen aan de ene kant. Het schuift de dorpse sfeer wel wat naar de achtergrond.  
Tijdens het deel met Jannie is de natuur ons belangrijkste gespreksonderwerp, wat niet zo raar is omdat Jannie ook wandelingen voor het IVN (Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid) verzorgt. Ze vertelt me o.a. dat de beuk en kastanje familie van elkaar zijn. Het zijn beide ‘napjes dragers’. De wilg en de eik bieden aan ruim 400 insecten huisvesting. Dat is nog eens een huisbaas! Tijdens de wandeling herkennen we menige vogel, waaronder van heel dichtbij, een bonte specht. Wat we missen zijn de weidevogels, zoals de kievit en grutto, die in onze jeugd de weilanden nog zo volop bevolkten. 

De vraag
Als afsluiting van de wandeling stel ik mijn gasten de vaste vraag: wat wil je me meegeven voor Wold & Waard?
Daniel vindt het belangrijk dat Wold & Waard blijft werken aan een positief perspectief voor de dorpen, of het nu met meer of met minder woningen is. Investeringen dragen bij aan een gevoel van opbouw en vooruitgang dat voor de inwoners belangrijk is en waar een impuls voor de leefbaarheid vanuit gaat. De huidige renovaties in Opende zijn dus goed en nodig. 
Jannie benadrukt het belang van verbinding, waar dit ook maar kan bijdragen aan onze taak. Zij kan het weten. Haar aanleiding om het Westerkwartierpluspad te ontwikkelen was de ontbrekende verbinding tussen lange afstandspaden in de omgeving van Drachten en in Drenthe. 
Het Westerkwartierpluspad bestaat dit jaar 10 jaar en is sinds kort ook ontsloten via de wandelknooppuntenroute. Een mooie gelegenheid om eens rond te kijken in dit prachtige woon en leefgebied.